čtvrtek 21. března 2013

Čaj CHAI - znáte ho?

Také vás někdo navnadí na nějakou potravinu a vy se do ní potom zblázníte? Tak mě se to po bubble tea stalo teď s čajem Chai. Zkusila jsem čtyři typy, tak bych se o to s vámi chtěla podělit.

Já skoro vůbec nepiji kafe. Ne proto, že bych si myslela, že je nezdravé, ale jednoduše mi nechutná a nikdy mi nechutnalo. A nedělá mi dobře, což znamená, že když si dám kafe, nebo jeho jakoukoli mírnější variantu, tak ho v žaludku cítím ještě druhý den. Ochotná jsem pozřít různá ochucená studená kafe (ve studené variantě mi tolik nevadí) nebo řecké frappé s mlékem a cukrem. Většina čajů mi také nechutná, takže já, když si chci dát něco teplého, nemám to jednoduché.

Objevila jsem ale skvělou variantu, buď bubble tea, o kterém jsem psala už tady, a nebo CHAI, což je směs černého čaje a indických bylinek a koření (skořice, zázvor, hřebíček, kardamon, fenykl atd.). Pije se buď sladký nebo neslazený a mlékem nebo bez mléka.

Jsem vždy nadšená, když objevím něco, co není kafe ani klasický čaj, ale můžu si to koupit někde s sebou. Díky článku na internetu jsem takhle zjistila, že čaj chai mají i v komerčních kávových řetězcích Starbucks a Costa Cofee. Musela jsem hned zkusit, zvlášť, když je pořád zima :-(.

První cesta vedla do Starbucksu. Mám k němu tak nějak osobní vztah, protože mi připomíná dovolenou v Londýně a jazykový pobyt v Soluni, kde jsem do Starbucksu chodila kvůli wifině, protože sehnat v Řecku free wifi je opravdu náročné. Nebo alespoň v roce 2009 bylo. Dávala jsem si tam Strawberries & Crème Frappuccino, takže jsem měla radost, když se objevilo i u nás. Jen mám pocit, že v té cizině mi to chutná nějak víc...

1. Starbucks


Můžete si tu klasicky vybrat ze tří velikostí, mě naprosto stačí ta nejmenší. Ceny jsou kolem 100,-, záleží na velikosti. Mají jen jeden druh buď s mlékem (Chai Tea Latte) nebo jen samotný čaj (Chai Tea).

A jo, musím říct, že ho nemají špatný! Nevím sice, jak pravý chai s mlékem chutná (ani to, co si dělám doma asi nebude úplně autentické), ale pokud bych si měla představit nějakou chuť, tak by to byla ta ze Starbucksu. Je tam cítit ten kořeněný čaj, tím myslím, že je poznat, že to má být čaj s mlékem. Navíc si můžete vybrat, jestli ho chcete s normálním, nízkotučným nebo sójovým mlékem..

2. Costa Coffee


V Costě mám ráda hlavně jejich studené čaje a dávala jsem si čokoládové cupcaky, které ale už nějakou dubu nemají v nabídce. Chai jsem chtěla zkusit i tam. Několikrát jsem mžourala (neměla jsem brýle) na tu jejich tabuli, ale nic, co by připomínalo chai, jsem neobjevila. Až tento týden jsem se osmělila a zeptala se. Tak ano, chai mají, ale na tabuli je skryt pod označením „Orientální kávy“ a mají tři druhy – pojmenované po zvířatech (Tiger, Turtle a třetí si nepamatuji).

Tiger je černý čaj okořeněný, Turtle je zelený čaj s vanilkou a ještě mají teď nově černý čaj s mangovou příchutí. V Costě mi chaie moc nechutnaly. Nejdřív jsem zkusila Tigera s kávou, tak to ne, po tom mi nebylo dobře (ach ta káva... :-() a podruhé jsem si to už dala bez kávy, jen s mlékem a zkusila jsem s tou mangovou příchutí... Musím říct, že nic moc, chuť v Costa Coffee mě moc neoslovila, nechutnalo to totiž vůbec jako čaj! Tiger chutnal jak perníkové latté a chuť toho s mangem byla docela neidenfikovatelná! Opět platí výběr ze tří velikostí.

A teď přejdeme ke dvěma pytlíčkovým čajům, které si můžete udělat doma!

3. Marks & Spencer


CHAI TEABAGS
– 50 čajových sáčků
Chtěla jsem si nějaký čaj chai koupit domů a nevěděla jsem který, ale chtěla jsem ho pokud možno hned! Tím myslím, že jsem nechtěla čekat, až mi nějaký čaj přijde poštou z e-shopu nebo jsem nechtěla hledat obchody, které ho podle internetu mají v nabídce. A napadl mě M&S, protože tam ráda chodím pro potraviny a vím, že čajů mají hodně. A v jejich nabídce jsem ho skutečně našla. Je výborný! Buď ho piji jen samotný jako čaj, ani ho nemusím sladit, je skvělý i bez cukru.


Pokud ho chci ozvláštnit, tak ho doplním mlékem. Na krabičce doporučují ho nelouhovat ve vodě, ale dát vařit mléko, do kterého vložíte pytlíček čaje a necháte ho vařit asi pět minut. Zkoušela jsem to, ale zase tak moc mi to nechutnalo. Lepší mi přišlo uvařit normálně čaj a dolít ho studeným mlékem.



4. SONNENTOR s.r.o

http://www.sonnentor.cz/sonnentor_cz/e_shop/caje/chai

Tento čaj prodávají třeba v prodejnách se zdravou výživou Country Life. Já jsem se k němu dostala díky milé paní masérce, která mi ho dala na vyzkoušení! Mají tři druhy čaje chai, já jsem zkusila Chai-kořeněný sen bio. A je také dobrý! Ale kdybych si měla vybrat, tak mi bohatě stačí ten od Marks&Spencera.


zdroj


2 komentáře:

  1. Pro doplnění a insiparci:) Chai tea je v podstatě dáta masala nebo- li jogi čaj. Je to směs koření, která se vaří spolu s černým čajem. Směs seženeš normálně v takových těch obchůdcí se sypaným čajem. Doma to povaříš s nějakým černým, přidáš mlíko nebo salko a je to. Podle mně rozhodně levnější:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za doporučení levnější varianty! Já se jen obávám, že mám už takhle problém si vařit doma čaje (může být někdoo líný na uvaření čaje :-D?), takže tohle by mě asi nebavilo. I když další tip se vždycky hodí. Já mám obecně nejradši, když mi to někdo udělá! I když je to podstatně podstatně dražší!

      Vymazat