pátek 28. prosince 2012

Místa, která bych chtěla navštívit


 Na většině blogů jsou teď články týkající se vánočních dárků, nejlepší kosmetiky roku apod. Ne že bych se podobným článkům vyhýbala, ale zatím nemám podmínky pro jejich napsání, jsem totiž s rodinou na chatě, takže na podobné téma bude něco až po návratu.

Nový článek bude tedy cestovatelský. Léto už dávno skončilo a je i po Vánocích, tak bych se ráda vrátila k době dovolených článkem o místech, která bych chtěla vidět/znova vidět. Jsem konzerva, takže nečekejte žádnou exotiku, když se na ten seznam podíváte, tak vám bude jasné, že mým cestovatelským vrcholem je Amerika :-D.

  1. Řecko 


Ano, sice jsme tu byli X krát (dvakrát Olympská riviéra, Korfu, Kréta, okruh Řeckem vlastním autem, Athény, měsíční pobyt v Soluni + Chalkidiki a sever Řecka, Rhodos, Kyklady, Samos), ale pořád je co objevovat! A já bych ještě určitě chtěla pečlivěji procestovat Peloponés a podívat se na sever Řecka, skoro až k hranicím na Prespanská jezera a trochu dolejc do oblasti Zagorochorie (nebo Zagorie). To je oblast v horách která je typická svými malebnými břidlicovými vesničkami a jejíž velkou část zabírá národní park Vikos – Aoos. I když já jsem vlastně ochotná navštívit kterýkoli ostrov, na němž jsem ještě nebyla.

  1. Turecko 

Mám ráda antiku, řeckou mytologii a Turecko k antickému světu patřilo – Řekové měli na pobřeží své osady, a pak bylo Řecko několik stovek let pod nadvládou Turecka. Takže bych se chtěla určitě podívat do Tróje a do Efesu, kde býval jeden ze sedmi divů světa – Artemidin chrám. V Istanbulu mám kamarádku, tak bych ji ráda po pár letech zase viděla (pořád mě k sobě zve) a třeba taková Pamukkala také není k zahození. Takže bych si ráda jednou dala nějaký velký okruh Tureckem. Já vím, že to není problém, ale času je málo a všechno stojí peníze, takže bych Turecku asi musela obětovat dovolenou v Řecku a to se mi nechce :-D. Navíc nemám moc ráda hromadné poznávací zájezdy... Tak uvidíme, kdy tam vyrazíme.

  1. Itálie

V Itálii jsem už byla několikrát a taková ta klasická turistická místa jsem už viděla, ale moc mě láká oblast Toskánska, Umbrie, Marche. Prostě vyrazit autem s manželem jen ve dvou na blint do Itálie a procestovat to, co mě zajímá a co jsem ještě neviděla. A takový prodloužený víkend v Miláně by také nebyl špatný...


  1. Paříž 

Paříži jsem byla poprvé a naposledy v prváku na gymplu se školou. Bylo to super!!! Takže Paříž bych chtěla navštívit znovu i s manželem, který tam byl také ještě jako malý. Jen se trochu bojím, že už to nebude ono, že tu krásu a atmosféru tomu městu dávali i ti lidé, se kterými jsem tam byla, a ty situace, které jsem tam zažila a které jsou ale nevratné.

  1. Berlín 

Berlíně jsem byla relativně nedávno (tak před šesti lety) s mámou na dvoudenním poznávacím zájezdu cestovkou a zamilovala jsem se do něj. Působil na mě podobně jako Londýn, což je další místo, které chci znovu navštívit. Stýská se mi po něm a ani dvě návštěvy mi nestačily! Takže další cíl výletu s manželem je bezkonkurenčně Berlín. Tentokrát s žádnou cestovní kanceláří, ale hezky samy dva podle našeho itineráře.

  1. Barcelona 

Podobný případ jako Paříž a Berlín. Už jsem tu byla někdy ve třinácti s rodiči v rámci jednodenního výletu, když jsme byli na dovolené ve Španělsku, a chci ji vidět znova. Hlavně proto, že si z Barcelony moc nepamatuji a přitom je krásná!

  1. Pobaltské republiky 

Na tento neobvyklý cíl jsem přišla víceméně náhodou. Jednou jsem listovala časopisem o cestování a jeden článek se týkal tipů na prodloužené víkendy. Z nich mě zaujalo město Vilnius, hlavní město Litvy, a hned jsem ho zařadila do míst, která bych chtěla navštívit. Dočetla jsem se, že je to město s hodně kostely a kousek od něj je hora s kříži.

  1. USA 

O Americe nemá cenu se moc zmiňovat, protože ta láká skoro každého. V mém seznamu je to nejexotičtější a nejnákladnější cílová destinace a máme ji v plánu následující prázdniny. Takže pokud vše klapne, budu si USA moct odškrtnout jako další navštívenou zemi. Podle současného plánu to bude šílený fofr, ale netušíme, kdy se přes oceán zase dostaneme, takže toho chceme stihnout co nejvíc.


Tak to jsou tedy mé naplánované a vysněné cíle. Bohužel, jak jsem už psala, je málo času a vše stojí peníze. Tím pádem za ten rok zvládneme jen jednu větší dovolenou, lyžovačku v Alpách a případně jeden prodloužený víkend v některém z větších měst. V příštím roce to ale vypadá jen na tu Ameriku, bude opravdu dost finančně náročná! Takže zatím je nejjasnější a nejkonkrétnější to USA, zbytek ale neustále zůstává na mám cestovním listu přání a já si svá přání plním, jak jen to jde, takže určitě budu odškrtávat časem další místa.

6 komentářů:

  1. V Turecku jsem byla, přesněji v Istanbulu .. Město mě ničím neoslovilo, a byla jsem ráda, že odjíždím. Je to takové špinavé město .. ale není se čemu divit, když tam žije tolik milionů lidí ;)
    Nad Barcelonou jsem jen prolítala a procházela jsem letiště. Rozhodně je to krásné letiště, ale na Madrid nemá .. za 2 a půl hodiny, co jsme na madridském letišti strávila, jsem nestihla projít celé.. Žádná Ruzyně to není, no..
    Tak snad se ti cestování vydaří!
    Katelin.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ono mě obecně moc Turecko neláká, kdyby nemělo tu historii... A Istanbul není nic moc, strašně lidí, na okrajích chudé části... Ale když už by byl člověk v Turecku, tak je to klasika. Jinak já Ruzyni taky moc nemusím - krámy nic moc, je taková malá, prázdná!

      Vymazat
  2. s tím Řeckem máš pravdu, tam je hrozně moc památek a hezkých míst, taky jsem byla mnohokrát v Řecku a stále je co objevovat :-). Jinak 2, 3, 4, 5, 6 jsem byla a také jsou to pěkná místa, nejvíc mě zaujala Paříž :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na Paříž právě hrozně zvědavá, jak jsem psala v článku, mám na ni hrozně hezké vzpomínky, tak jsem zvědavá, jak na mě bude působit o víc jak patnáct let později :-).

      Vymazat
  3. Therezko, Pobalské republiky a USA už mě lákají strašně dlouho. Stejně jako Skandinávie. A Berlín samozřejmě - tam já úplně vrním blahem. Měla jsem tam jet před 2 týdny, ale Holanďan byl v nemocnici, takže se žádná konference nekonala...:-(

    Ale nezbývá než popřát, abys procestovala v roce 2013 hodně zajímavých zemí:-). Hezký nový rok!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ta Halonďanova hospitalizace zamrzí dvakrát :-(. Ale hlavně aby byl v pořádku. Ty o cestování ani nemluv! Tak se máš, že díky H. můžeš tak často někam jezdit. Přece jen, dovolené si běžně pracující člověk tak čas dopřávat nemůže!

      Vymazat