úterý 23. října 2012

Jeden kuchařský (a určitě ne jediný)


Nevím, jaký máte vztah k rybám a všemožné mořské havěti. Já to miluji! U moře si hrozně ráda dávám sardinky, ančovičky nebo grundle (v Řecku tomu říkají gavros). V Praze se ale tyto malé rybičky strašně špatně shánějí. Byla jsem proto nadšená, když se na mých oblíbených farmářských trzích objevily Chorvatské ryby. Prodávají totiž sardinky i ančovičky. Běžně je upravujeme tak, že rozpálím na pánvi olivový olej a pak do něj vložím malé rybičky (pokud jsou menší, mohou být s hlavou, jinak je to lepší bez hlavy a když hlavu odkrojíte našikmo, tak se rovnou zbavíte i vnitřností), které jsem před tím obalila v mouce. Je to mňam!

Recept, o který bych se s vámi podělila, je z kuchařky Zpátky domů od Hany Michopulu a mně osobně chutná ještě víc, než ten první, protože to není smažené jídlo. Takže moje trošičku upravená verze pro dvě osoby:

Z čeho to připravíme?

  • asi 500g malých rybiček (sardinek, ančoviček)
  • minimálně 250g cherry rajčátek nebo třešňových rajčátek na stonku
  • libovolné množství černých vypeckovaných oliv (za mě čím víc, tím líp)
  • 1 citron
  •  sůl
  • olivový olej

A jak to připravíme?

  1. Nejdříve předehřejte troubu na 180 C. Rajčata propíchněte vidličkou, a rozmístěte na co největší trochu hlubší plech, pokapejte olivovým olejem a dejte péct do trouby na 15 minut. Rajčata po nějaké době začnou praskat.
  2. Sardinkám ukrájejte hlavičky (pokud chcete) a opláchněte pod studenou vodou. Pokuste se je co nejvíce vysušit (např. kuchyňskou papírovou utěrkou)
  3. Po patnácti minutách pečení přidejte ryby k rajčatům. Dejte k nim i olivy a citrón nakrájený na kousky. Sardinky i to ostatní rozložte v pekáči tak, aby vše leželo v jedné vrstvě. Ještě zakápněte olivovým olejem, osolte a dejte péct do trouby na další čtvrthodinu. Podávejte například chlebem nebo čímkoli jiným. Vašim chutím se meze nekladou.


Za sebe musím říct, že mi to moooc chutnalo!





5 komentářů:

  1. zvolila bych jiné pečivo a bylo by to dokonalé :)
    super recept, miluju cherry rajčátka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, já vím, že to bílé pečivo není úplně nej, ale k tomuhle se skvěle hodilo! Navíc to byl olivový chléb, to nešlo odolat :-D. Já mám malá rajčátka taky ráda. Jsou prostě lepší než ta klasická.

      Vymazat
  2. Ajooo, grundle! Ano, teď si vzpomínám, že nám je jednou dělala babička. Myslím, že je jenom obyčejně osmažila na pánvi s trochou oleje, možná byly jednoduše obalené jen v mouce, no a dobrota to byla veliká. Tuhle úpravu neznám, ale ukážu to babi a ona to bude chtít vyzkoušet, je taková akční v tomhle směru co se nových receptů týče :) Vypadá to moooc chutně!
    Verunka

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá skvěle, určitě to zkusím!

    OdpovědětVymazat
  4. To vypadá skvěle, určitě to zkusím!

    OdpovědětVymazat