neděle 5. ledna 2014

Když na hory, tak do Livigna!

Letní dovolenou střídá dovolená zimní, takže tu pro vás mám tip na skvělé italské lyžařské středisko. Obecně nerada jezdím na stejná místa. Je přece tolik krásných cílů, které člověk ještě neviděl, tak proč se pořád vracet tam, kde to už znám (teď myslím spíš zahraniční destinace, na naší chalupu se samozřejmě vracím ráda). Jedinou výjimkou je zimní dovolená. Já jsem takový rekreační lyžař. Myslím, že lyžuji celkem dobře, ale pokud mi nesedne počasí, sjezdovka nebo povrch, tak jedu fakt jak debil! Takže jsem dospěla k závěru, že si nejlíp zalyžuju tam, kde to už znám. A co si budeme povídat, teď si budu trochu protiřečit, ale vlastně není úplně špatné jet někam, kde už přesně víte, co vás čeká. Kde znáte jednotlivé obchody i restaurace a víte, kde to mají nejlevnější a nejlepší! Manžel se mnou naštěstí souhlasí, takže i letos pojedeme už počtvrté do malebného lyžařského střediska v Itálii na hranicích se Švýcarskem – do Livigna.



Kdo o Livignu už někdy slyšel, ví, že má ještě jednu obrovskou výhodu, jedná se totiž o bezcelní zónu, takže nákupní maniaci mají pré. Je to něco jako jeden velký duty free shop pod širým nebem – seženete tu levnější alkohol (třeba i o dvě stovky), voňavky či značkovou kosmetiku. Třešinkou na dortu jsou výhodnější ceny takových značek jako Prada (předloni jsem si přivezla koženou kabelku za super cenu), Burberry, Giorgio Armani, Gucci apod. Pokud tedy má někdo na tyto značky potřebné finance a kupuje si je, v Livignu za ně opravdu ušetří. Já, jako kosmetický šílenec, jsem tu u vytržení z trochu jiného sortimentu :-D.







Livigno je horské středisko nacházející se v údolí, je obklopené dvěma lyžařskými areály – Mottolino a Carosello. Mottolino je areál, který je trochu dál od centra a je skvělý pro snowboardisty, je tam pro ně i speciální park. Carosello najdete kousek od pěší a nákupní zóny a nám víc přirostl k srdci. I když paradoxně hned u hotelu máme právě Mottolino, většinou lyžujeme jen na Carosellu. Důvod vám neřeknu, prostě je nám sympatičtější. Celé středisko je propojeno třemi linkami skibusů, které jezdí docela často a jsou bezplatné.





Nevýhodou jsou vyšší ceny za ubytovací kapacity, pokud je ta cena docela slušná, tak je to dál od centra. Ale není problém se tam dopravit právě skibusem. Tak to děláme i my. Náš hotel je celkem daleko a na kopci a pěšky je to sice docela hezká procházka, ale pokud je venku pod nulou, tak jakákoli procházka svou malebnost poněkud ztrácí :-D. Šli jsme to jednou, protože poslední skibus jede v půl osmé a my chtěli chvilku posedět v restauraci, a dorazili jsme trošičku promrzlí.

tyrolská večeře :-D
Doposud jsme vždy jeli s cestovkou autobusem. Při našem posledním pobytu jsme měli s dopravou hodně negativní zkušenost, dokonce jsme si i stěžovali a vraceli nám nějaké peníze, takže jsme se rozhodli že to letošní zimu risknem a pojedeme vlastním autem. Bohužel jsme k sobě zatím nikoho nesehnali, takže se o náklad na cestu s nikým nerozdělíme :-(. Jedeme až v únoru, takže v článku o nákupech z Livigna poreferuji, jak jsme to zvládli!

Ještě co se týče těch nákupů, tak je samozřejmě povoleno vyvážet jen určité množství alkoholu, voňavek a cigaret na osobu. Jasně, že toho můžete nabrat mnohem víc, pak vás ale nesmí kontrolovat celníci na Švýcarských hranicích. Autobusy většinou nechávají projet, nebo kontrolují jen řidiče, jestli toho nevezou hodně, ale auta občas kontrolují (hlavně Poláky) a to vám pak prolezou snad i motor, takže pár flašek navíc těžko ukryjete :-(. Při první návštěvě jsme byli jako u vytržení a táhli toho opravdu hodně nad limit (flašky pro rodiče apod.), ale protože moc nepijeme, pořád máme ten alkohol doma, takže během dalších návštěv jsme si vždy vezli tak maximálně každý jednu láhev. Kosmetiky se dá ale vozit tuny, tak se už těším. A samozřejmě hlavně na to lyžování!


A kam se letos v zimě chystáte vy?

1 komentář:

  1. Taky tam jezdíme, respektive jsme byli 2x, jinak jezdíme do Davosu, kde máme známé.
    Užij si to tam, my letos asi pojedeme spíš do tepla, protože nemůžu lyžovat ani snowboardit.

    OdpovědětVymazat